top of page
Aris day 2024

Arise Day 2024

Verloop-80%.png

Laat je inspireren

Arise en jij

Er is veel gebeurd in en rond Arise en we kunnen niet wachten om jullie er alles over te vertellen! We hebben meer van alles: meer sensoren, meer monsters, meer labapparatuur, meer gegevens, meer AI en natuurlijk meer mensen die aan Arise werken, met Arise werken of meer over Arise willen weten.  

 

Voor jullie allemaal: 27 maart is de Arise Day.

Kortom

Wat: Een update over Arise, keynote speeches, workshops, entertainment, oude vrienden ontmoeten, nieuwe vrienden maken. Alle lezingen en activiteiten zijn in het Engels.

​

Wie: Biologen, ecologen, AI-specialisten, data stewards en alles daartussenin. Als je werk te maken heeft met biodiversiteit in Nederland, dan heeft het waarschijnlijk op de een of andere manier te maken met Arise. 

 

Waar: Naturalis in Leiden.  
Wanneer: 27 maart, 9:00 tot 17:00 (en borrel na afloop)

Kosten: Gratis. Waarschijnlijk voor de laatste keer.

Voorlopig programma

Het programma is nog in ontwikkeling en zal worden bijgewerkt naarmate we meer weten. Een schema voor smartphonegebruikers zal tijdens de conventie beschikbaar zijn. 

 

9:00 - 9:30  Deuren open, Registratie, Koffie

 

9:30 - 9.50  Openingswoord door Prof. Dr. Koos Biesmeijer & Elaine van Ommen Kloeke

9:50 - 10.45   Keynote Speech: Prof. Dr. Toke Thomas Høye

 

11:00 - 12:00 Arise Townhall: Wat hebben we tot nu toe bereikt en wat staat ons te wachten voor 2024?

 

12:00 - 12:45 Lunch

 

13:00 - 14:00 Breakoutsessie 1
Kies een van de onderstaande opties (of bezoek het museum).

 

  • LiveScience: demonstraties van ons Team Sampling, VR-ervaringen en een korte lezing door Luc Hoogenstein. Dit deel van Arise Day is toegankelijk voor museumbezoekers.

  • Arise User talks: hoe te werken met Arise, en hoe jouw werk onderdeel te maken van Arise. Biologen, dronepiloten, computerwetenschappers en monsternemers komen allemaal aan het woord. 

  • Workshop: Van sensor tot digitaal ID.
    Test Arise diensten en krijg een voorproefje van wat er binnenkort komt. Laptop vereist.

  • Workshop: Van monster tot sequentie-ID.
    Een referentiebibliotheek met DNA-barcodes bouwen en gebruiken.  

 

14:15 - 15:15 Breakoutsessie 2

Dezelfde mogelijkheden als in ronde 1. 

 

15:45  Keynote Speech: prof. dr. Marion Koopmans

 

16:30 Paneldiscussie: Hoe creëren we meer bewustzijn bij het publiek over wat biodiversiteit is en hoe het ermee gaat?

 

17:00 Borrel

Over het programma

Luc Hoogenstein is ecoloog en natuurfotograaf uit Utrecht. Tijdens de pandemie stelde hij zichzelf een uitdaging: minstens 1000 soorten vinden en identificeren in zijn kleine stadstuin. Hij deed precies dat (en meer) en schreef er een boek over. 

 

Op Arise Day zal hij vertellen hoe hij het heeft gedaan en hoe je je eigen tuin gastvrij kunt maken voor meer soorten. 

​

LiveScience: 13:15 (Engels) en 14:30 (Nederlands)

Luc Hoogestein
Toke Thomas Hoye

Prof. Dr. Toke Thomas Høye van de Universiteit van Aarhus in Denemarken is gemeenschapsecoloog. Hij is een van de pioniers op het gebied van biodiversiteitsmonitoring met behulp van sensortechnologie, wat de dringende vraag naar een meer kostenefficiënte monitoring van insecten en andere ongewervelden stimuleert. Hij is ook de coördinator van MAMBO, een Europese onderzoeksinfrastructuur voor het monitoren van in het wild levende dieren en hun habitats. 

De combinatie van sensoren, AI, deep learning en computer vision zal helpen bij het beantwoorden van vragen over biodiversiteit en ecologie, zoals de reacties van insectengemeenschappen op veranderingen in het milieu.

 

Auditorium: 9:50-10:45  

Prof. dr. Marion Koopmans van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Nederland is een viroloog, het meest bekend om haar werk op het gebied van opkomende ziekten en haar rol in het Outbreak Management Team dat de Nederlandse regering adviseerde tijdens de wereldwijde pandemie van covid.  Haar interesse in virologie is echter veel breder, zoals blijkt uit haar meer dan 500 publicaties.

​

Ze is afgestudeerd en gepromoveerd in de diergeneeskunde en is momenteel hoofd van de afdeling ViroScience van het Erasmus MC. Marion Koopmans heeft talrijke prijzen ontvangen, niet alleen voor haar wetenschappelijke werk, maar ook voor haar vermogen om de resultaten over te brengen. Dit zijn onder andere de Nederlandse Irispenning voor wetenschapscommunicatie en de Stevinprijs van onderzoeksfinancier NWO, voor onderzoekers met een internationale reputatie die uitzonderlijk succesvol zijn op het gebied van kennisuitwisseling en impact voor de maatschappij. 


Auditorium: 15:45-16:30  

Marion Koopman
Arise day 2024

Pollinator Park is een vermakelijke en educatieve VR-ervaring bedoeld om mensen bewust te maken van de alarmerende achteruitgang van bestuivers. Het is ontwikkeld door "bio-architect" Vincent Callebaut met de hulp van verschillende wetenschappelijke instellingen, waaronder Naturalis. 

​

Samen met de Leidse VR-specialisten van Virtuorium kun je het nu ervaren in Naturalis. 

​

LiveScience: 13:00-15:30
Lees meer over Pollinator Park.

Goed om te weten

Op 25 en 26 maart, de twee dagen voor Arise Day, organiseert Naturalis Empowering Biodiversity Research III, een tweedaagse conferentie over biologische onderzoeksinfrastructuren zoals DiSSCo, MAMBO en... Arise. 
Meer informatie.

Blijf je in de buurt voor of na de conferentie(s)? VisitLeiden.nl kan je waardevolle informatie geven over overnachtingsmogelijkheden en wat er nog meer te doen is terwijl je hier bent. 

Arise day 2024

CCSA: W. Bulach.

bottom of page